Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Transnistria cere unire. Cu Rusia

Transnistria cere unire. Cu Rusia

Transnistria doreste sa intre, ca regiune, in componenta Rusiei, a declarat liderul republicii separatiste, Igor Smirnov. Expertii considera ca Smirnov a facut aceasta declaratie rasunatoare in contextul viitorului summit al Comunitatii Statelor Independente de la Chisinau, mizând pe sprijinul Moscovei, dar ca aceste afirmatii l-ar putea lovi „prin ricoseu” chiar pe liderul transnistrean, noteaza cotidianul rus Kommersant, citat de Financiarul.„Suntem gata sa schimbam simbolistica statului si ne exprimam deschiderea de a intra in componenta Rusiei”, a declarat, la sfârsitul saptamânii trecute, liderul autoproclamatei republici transnistrene, in cadrul unui briefing dedicat rezultatelor vizitei desfasurate de delegatia transnistreana la Thinvali, cu ocazia jubileului de un an de la infiintarea teritoriului separatist Osetia de Sud (Georgia).

Smirnov a explicat ca Transnistria este dispusa sa poarte negocieri privind statutul sau, insa pozitia Tiraspolului se va baza strict pe rezultatele referendumului din 2006: la acea data, peste 97% dintre locuitorii transnistreni se pronuntasera pentru independenta si aderarea ulteriora a regiunii la Federatia Rusa. Dorinta de a adera la Rusia este conditionata de Smirnov, intre altele, de rezultatele recentelor alegeri parlamentare din Republica Moldova.

Liderul transnistrean si-a exprimat temerea ca, dupa instalarea la putere la Chisinau a fortelor de dreapta ale Aliantei liberal-democratice pentru Integrare Europeana, ar fi posibil „un nou val de incalcari ale drepturilor cetatenilor rusofoni”. Facând o paralela intre „politica nationalista a Georgiei si a Republicii Moldova”, Igor Smirnov a declarat ca, odata cu preluarea puterii de catre AIE, nu inceteaza incercarile de a reduce la zero influenta Rusiei in regiune si de a retrage trupele rusesti din Transnistria. În actuala situatie, a conchis Smirnov, „trebuie sa ne pregatim sa ne aparam singuri granitele statului”.

Liderii de la Chisinau au reactionat calm la aceasta declaratie a lui Smirnov. „Ideile proclamate de Administratia de la Tiraspol nu sunt unele noi si nu au niciun temei pentru a fi transpuse in viata”, a dat asigurari vicepremierul moldovean pentru reglementare transnistreana, Viktor Osipov.

„Exista o asemanare intre separatismul Osetiei de Sud si cel al Transnistriei, insa nu exista niciun motiv sa se creada ca in Republica Moldova situatia va fi solutionata pe cale militara. Doar pe calea negocierilor ne vom apropia de scopul final: reglementarea problemei transnistrene”, a subliniat Osipov. De altfel, pozitia lui Smirnov a fost criticata si de comunistii moldoveni aflati in opozitie.

Potrivit deputatului comunist Vladimir Turcan, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, declaratiile lui Smirnov sunt unele „speculative si provocatoare”, insa Turcan nu a ezitat sa le puna in legatura cu politica noii puteri de la Chisinau.

„Politica pe care o desfasoara coalitia aflata la guvernare are un caracter antistatal si face jocul regimului de la Tiraspol”, a declarat deputatul comunist. În general, la Chisinau se considera ca nu intâmplator liderul transnistrean a facut aceste declaratii: in perioada 8-9 octombrie, in capitala Republicii Moldova se va desfasura summitul Comunitatii Statelor Independente.

„Este evidenta incercarea lui Smirnov de a se folosi de Moscova pentru a-si promova interesele privind lupta politica interna, care s-a acutizat la ora actuala in regiune”, considera deputatul democrat Andrei Popov, membru al Comisiei pentru politica externa. „Smirnov vrea sa le demonstreze locuitorilor transnistreni ca apara interesele lor, insa lucrurile nu stau deloc astfel”.

De asemenea, Popov subliniaza ca Smirnov ii face „un deserviciu Moscovei”. „Rusia si-a diferentiat clar atitudinea fata de Transnistria, pronuntându-se pentru un format viabil de reglementare a conflictului, care la ora actuala nu exista. Asemenea declaratii ale lui Smirnov ar putea sa-l loveasca prin ricoseu pe el insusi, deoarece Moscova, chiar daca nu le va dezaproba ferm, isi va preciza atitudinea fata de declaratiile aventuriste ale regimului de la Tiraspol.

Sunt convins ca atitudinea echilibrata si calma a autoritatilor ruse fata de complicatele procese privind inlocuirea puterii de la Chisinau vor duce in final la succes in reglementarea situatiei de pe Nistru”, si-a exprimat Popov convingerea. Într-adevar, noteaza Kommersant, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a primit cu calm aceasta declaratie a lui Smirnov, amintind ca liderul transnistrean s-a exprimat in repetate rânduri in acelasi sens.

„Noi recunoastem integritatea teritoriala a Republicii Moldova si militam ca problema statutului Transnistriei sa fie solutionata in cadrul negocierilor cu Chisinaul”, a declarat o sursa de informatie a ziarului rus din cadrul MAE de la Moscova.

www.financiarul.ro